Bomen 12/12 de Vijg.

Kan een afbeelding zijn van vijg

De Vijg Ficus carica
Ik hoorde pas dat wij een vijgenboom voor het complex in een grote plantenbak hebben staan.
Ikzelf houd niet van vijgen maar dacht laat ik er eens iets over opzoeken. En de bewoners tijdens het wekelijkse koffie-uurtje er iets over vertellen.
Iedereen kent ze wel, vijgen, of je er nu van houdt of niet. Vruchten van een vijgenboom, de Vicus carica. Ze komen vooral uit het Middellandse Zeegebied. Er zijn verschillende rassen, die allemaal andere eigenschappen hebben wat vrucht aroma en smaak betreft. Toch lukt het ook wel om ze hier op een beschutte zonnige plaats en met sommige rassen van tegenwoordig die niet bestuift hoeven te worden doe hij het goed tegen een warme muur.
De vijg wordt trouwens op een aparte manier bestuift: kleine minuscule mugjes gaan door een kleine opening de vijg binnen en bevruchten de bloempjes die tegen de binnenwand zitten. De vijg is dus eigenlijk een uitgegroeide bloembodem die het bloempje helemaal omsluit. Daarom worden er eigenlijk weinig verse vijgen verkocht, want ze beschadigen snel bij vervoer. Gedroogd zijn ze gemakkelijker te transporteren.
Vijgen werken als een mild laxeermiddel. Ze hebben een verzachtend effect op de slokdarm, maag en keel en worden in hoestsiropen verwerkt. Het is geen straf om de schijnvruchten te eten, Vers zijn ze fris zoetzuur, gedroogd worden ze zoeter en taaier en ze bevatten veel vezels.
Vijgen bevatten veel vitamine A, dit is goed voor je huid. Maar in vijgen bevinden zich ook veel vitaminen B en deze zijn bijvoorbeeld goed voor je stofwisseling. Daarnaast vind je in vijgen ook mineralen waarbij je kunt denken aan calcium, koper, ijzer en selenium. Ze bevatten bovendien veel kalium en dat is goed tegen het vasthouden van vocht, maar ze bevatten ook veel suiker en dat is weer slecht voor je gewicht en tanden. En de gedroogde vijgen bevatten pectine, die helpt het cholesterol laag te houden.
Wat kun je doen met vijgenblad? Vijgenblad heeft een aparte, zoetige geur en je kunt het in de keuken op verschillende manieren gebruiken. Zo kun je het, net als druivenbladeren, gebruiken om je eten mee in te pakken voor een oven recept of als een pakketje op de BBQ. Je kunt er ook een lekkere thee van zetten, deze is laag van zuurgraad en dus makkelijk te verdragen voor een gevoelige maag.
Alle vijgenbomen hebben wit melksap, dat irriterend en zelfs giftig is.
Nog een waarschuwing: zie je schimmel op de vijgen dan niet meer eten want deze schimmels kunnen een kankerverwekkende stof bevatten.
De Hebreeuwse naam voor zowel de vijgenboom als de vrucht ervan luidt ‘te’ena’. Daarnaast komt het woord ‘develah’ voor ter aanduiding van een koek van gedroogde geperste vijgen en wordt de term ‘bikkurah’ gebruikt voor de vroege vijg.
De vijg speelt ook een grote rol in de geschiedenis. Het is tenslotte de eerste boom en vrucht die beschreven wordt in de bijbel en waarvan gegeten zou worden. Niet zoals er vaak staat de appel, maar oorspronkelijk staat er de vrucht en dat is een vijg, want appels groeien daar helemaal niet.
Ook het mandje van Mozes bleef uiteindelijk steken in de wortels van een vijgenboom die zo voorkwam dat het verder wegstroomde.
Al veel eerder werd het hout van een Afrikaanse vijgenboom (Ficus sycomorus) in het Egypte van de farao’s gebruikt voor het maken van de doodskisten waarin de mummies werden gelegd in de sarcofagen voordat die de graftomben in gingen.
In Thailand komen een paar honderd Ficus-soorten voor. De vereerde Bodhiboom is er een van de algemeenste boomsoorten, hoewel hij er oorspronkelijk niet voorkwam. Eén grote wurgvijgenboom is er zelfs een toeristische attractie. De prins, die afstand had gedaan van de wereld, werd daarmee de Boeddha en sindsdien wordt de soort Ficus waaronder hij mediteerde de Bodhi- of bo-boom (‘verlichtingsboom’) genoemd.
In India: De vijgenboom (ficus) wordt bij vele volkeren als heilige boom vereerd. Hij is naast de olijfboom en de druivenstruik symbool van vruchtbaarheid, overvloed en ontwaken. Wij komen hem vooral tegen in de Indiase godsdienst waar een vanuit de hemel omlaag groeiende vijgenboom symbool van de wereld is. Tussen de bladeren verstopte zich een naakte godin.
Leuk gezegde: De olijfboom is als een Bedoeïen, trots, taai en gewend zichzelf te redden, de vijgenboom een eenvoudige boerin, die het liefst haar eigen gang gaat en een wijnstok is een verwende dame gewend om bediend te worden.
In Indonesië gelooft men dat 2 godheden verticale balken uit een vijgenboom gehouwen hebben om de man te scheppen en horizontale stukken hout van dezelfde boom om de vrouw te creëren.
De betekenis van de vijgenboom staat voor: Boom van wijsheid, creativiteit en schepping, vruchtbaarheid, harmonie en evenwicht. En staat in de Keltische boomkalender voor de periode van 14-23 juni en 12-21 december. De betekenis is: gevoelig, intelligent, sterk, humor, soms lui, houd van familie.
Volgens de Bijbel
Samengebonden vijgenbladeren maakten ’s mensen eerste kleren uit.
Het mysterie van de vervloeking van de vijgenboom.
Metafoor:
Zoals de Here Jezus bij de vijgenboom naar vrucht zocht, zo zocht Hij ook onder het volk Israël naar geloofsvruchten. Hij vond slechts bladeren bij de vijgenboom, uiterlijke vroomheid bij Israël maar geen vrucht. Deze vruchteloosheid leidde voor, zowel de vijgenboom, als Israël tot vervloeking.
Het mysterie van de vervloeking van de vijgenboom.
Deze geschiedenis lezen we in Marcus 11. Jezus kreeg honger en zag in de verte een vijgenboom. Hij ging naar de boom in de hoop iets eetbaars te vinden. Toen Hij bij de boom kwam vond Hij geen vruchten. Het was namelijk nog niet de tijd voor de vruchten. Jezus vervloekt de vijgenboom:” Nooit ofte nimmer zal er nog iemand vruchten van je eten”. De vervloeking kwam uit. Toen ze de volgende morgen langs de vijgenboom kwamen was de boom totaal verdord.
Een opmerkelijk verhaal. Jezus die praat tegen een vijgenboom alsof het een mens is. Nog opmerkelijker is het feit dat Hij kennelijk iets eetbaars verwacht te vinden aan de vijgenboom op een moment dat je dat van die vijgenboom helemaal niet mag verwachten. Je zou zeggen: Daar kan die vijgenboom toch niets aan doen! Is die vervloeking niet zinloos?
Voor Jezus geldt dat Hij nu de weg van de vernedering moet gaan. Hij die als Koning mag eisen, voor Hem zijn er nu geen vijgen om Zijn honger te stillen. Omdat Jezus volmaakt is doet de vijgenboom als schepsel Hem onrecht en daarom moet de boom vervloekt worden. Maar gelukkig zal het zo niet blijven. Door Zijn gehoorzaamheid zal de paradijstoestand weer hersteld gaan worden. Straks zullen er elke maand vruchten te plukken zijn. Ja zelfs de bladeren van de bomen brengen de volken genezing. Er zal niets meer zijn waarop een vloek rust. (Openb. 22: 2,3).

 




1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.