Lutherse kerk in Woerden # 9.97 van 365

Vandaag laat ik u de oudste Lutherse gemeente van Nederland zien.  Woerden werd namelijk in 1572 (tijdens de Spaanse oorlog) op verzoek van Philip de IIe van Spanje Luthers.  Als enige stad in het verder katholieke Holland. Dit duurde maar tot 1580, toen moesten de Lutheranen weg uit Woerden.

De kerk is niet echt herkenbaar als kerk en dat was ook de bedoeling. Lang is het verboden geweest om het Lutherse geloof te belijden. Daarom deden de leden dat in en zogenaamde schuilkerk. Die moest vooral niet opvallen. Het gebouw is in 1646 in gebruik genomen. precies 100 jaar na de dood van Maarten Luther, u wel bekend van zijn stellingen waarin hij de wantoetanden in de kathoieke kerk aanvocht.

In 1661-1662 werd de kerk vergroot en in 1792 verbouwd. Rond 1983 is de binnenkant van de kerk opgeknapt. kenmerkend voor een Lutherse kerk is de zwaan op de kerktoren. Bij gebrek aan een kerktoren zit de zwaan bij deze kerk op het dak.

De kerk is in 1972 een rijksmonument geworden.

Gelukkig is deze kerk nog steeds in gebruik als Lutherse kerk, nu wel onderdeel van de Protestantse Kerk Nederland. De wekelijkse diensten zijn op de zondagmorgen om 10.30 uur.

Om geld voor het onderhoud van het gebouw te krijgen is de kerk te huur voor allerlei bijeenkomsten.

Op https://lutherswoerden.nl/foto-s/event/Kerkfotografie zijn veel foto’s te zien van de binnenkant van de kerk. Die is heel wat opvallender dan de buitenkant……. Op deze link is ook het verhaal achter de zwaan te lezen. De Johannes Hus die daar wordt genoemd is de grondlegger van de Reformatie geweest. Luther heeft hem als inspirator gezien bij het willen hervormen van de katholieke kerk.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog een pixel van deze kerk.

Groetjes Kuh Wak




1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.