Veilinggebouw in Poeldijk # 9.17 van 365

Toen ik op doortocht was door Poeldijk (gemeente Westland,  ik ga het nog een keer bezoeken voor u) zag ik dit mooie veilinggebouw langs de doorgaande weg staan. In Poeldijk wonen ongeveer 7000 inwoners. Nadat rond 1897 verwarmde kassen waren geïntroduceerd groeide Poeldijk uit tot een centrum van de druiventeelt. Nu staan er nog steeds veel kassen in het gebied.

Het veilinggebouw waar ik mee op de pixel sta, is in 1929 gebouwd en tot 1967 gebruikt voor het veilen van groente en fruit. De veiling werd al in 1889 opgericht door kwekers uit Poeldijk en omgeving om sterker te staan tegen handelaren. Door de veiling kregen ze meer geld voor hun produkten. De 1e veilingen (1890) werden gewoon in het dorpscafé gehouden.

Architect Reitsma is de ontwerper van het gebouw. De toren was bedoeld om al van veraf te kunnen zien waar het veilinggebouw stond. Dat was handig voor de (ver)kopers. Bijzonder aan het gebouw was dat de handelaren die dat wilden met hun boot met handelswaar het gebouw in konden varen.  Dat was erg makkelijk in het waterrijke gebied. Ook scheelde het veel tilwerk voor de verkopers.

In 1967 fuseerde de veiling met een aantal andere veilingen. Het gebouw in Poeldijk kwam leeg te staan. Uiteindelijk kwam er in 1974 een sociaal cultureel centrum in waar veel muziek- en theatervoorstellingen werden gegeven.

De veiling is in 2002 een rijksmonument geworden.

In 2018 is het pand grootschalig gerestaureerd en is de evenemententak fors groter geworden. Zie https://deveiling.nl/

Momenteel staat een deel van het gebouw te koop. Zie https://batenburg-bhv.nl/property/kantoorruimte-te-koop-poeldijk-monsterseweg-6/

Op www.facebook.com.eendkuhwak plaat ik meer pixels van dit gebouw.

Groetjes Kuh Wakk




1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.