Dag 348/365 Waarom hebben orchideeën luchtwortels?
Soms kun je al googelend verbazingwekkend verschillende inzichten aantreffen. Neem de vraag hierboven: waarom hebben orchideeën luchtwortels? Ik meende dit zelf te kunnen verklaren door het feit dat ze een soort epifyt zijn, die in het oerwoud tegen bomen groeien (zonder voeding aan de boom te onttrekken) en geen grond nodig hebben. Dat ze via de luchtwortels hun vocht uit de lucht halen bij een regenbui. Dat is volgens mij de functie van de wortels.
“Nee”, zegt kweker Jan van der Linden. “Luchtwortels hangen in de lucht omdat ze de pot gemist hebben. Omdat ze in de lucht hangen worden ze luchtwortels genoemd.” Hij adviseert deze wortels een handje te helpen door ze terug in de grond te stoppen. Toch kom ik bij andere bronnen het advies tegen om de luchtwortels vooral te laten hangen en geen moeite te doen om ze terug in de pot te wurmen, omdat ze dan kunnen beschadigen. Tja, wie heeft gelijk? Zelf laat ik de wortels gewoon hangen, ik vat het op als een teken dat de plant het naar zijn zin heeft. Dat het ook best decoratief kan zijn, bewijst de foto.
Tip:
Verliest jouw orchidee (Phalaenopsis) wat aan schoonheid? Probeer ‘m dan eens te verpotten en kijk eens of de plant verbetert als je de luchtwortels in de grond stopt. Neem voor potgrond een mengsel van houtschors en turf of zoek speciale orchideeëngrond. Geef ’s winters minder water dan ’s zomers en giet echt pas als de grond redelijk droog is. Belangrijk is ook dat de pot gaatjes heeft, zodat overbodig niet onderin de pot blijft staan. Dit zou ertoe kunnen leiden tot wortels gaan rotten.
Knip de bloemstengel na de bloei niet weg. Er zullen blaadjes worden gevormd, die nieuwe plantjes vormen. Zodra er enige luchtwortels ontstaan, kun je de plantjes van de stengel knippen en de nieuwe plantjes met de wortels in grond plaatsen.
Kan het zijn dat de luchtwortels van orchideen met hun luchtwortels stikstof uit de lucht halen