Huis Doorn # 9.129 van 365
Dit kasteel staat in Doorn, onderdeel van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Het is een prachtige groene omgeving. Voor de 2e wereldoorlog waren er veel sanatoria in de omgeving van Doorn, vanwege de rust en de schone boslucht. Na de 2e wereldoorlog kwam de antibiotica en werden de sanatoria overbodig.
Beroemde inwoners van Doorn zijn/waren Irene, de zus van Prinses Beatrix, Simon Vestdijk en de voormalige Duitse keizer Wilhelm II. Over het huis van die laatste inwoner gaat dit stukje.
Huis Doorn kent een lange geschiedenis. Het 1e huis werd al in de 13e eeuw gebouwd. Rond 1350 volgde een verbouwing. Restanten hiervan zijn bij opgravingen in 2015 gevonden. In de 16e en 17e eeuw werd huis Doorn meerdere keren aangepast/vergroot. Eind 18e eeuw was er nog grote verbouwing.
De ex-keizer Wilhelm II kwam in 1919 in huis Doorn wonen. Het kasteel werd door hem van alle gemakken voorzien, onder andere elektriciteit, modern sanitair en verwarming. Verder liet hij de oprijlaan van de Dorpsstraat verleggen naar de rustigere Langbroekerweg waar een poortgebouw werd neergezet. Daar heb ik u al eerder over verteld.
Het kasteel zelf werd ingericht met objecten uit zijn keizerlijke paleizen in Duitsland.
In huis Doorn ontwikkelde Wilhelm een grote passie voor houthakken. Hij hakte zeer regelmatig bomen om om die vervoglens te gaan bewerken. Dit was een grote prestatie van Wilhelm omdat hij, door complicaties bij zijn geboorte, zijn hele leven lang de linkerarm niet kon gebruiken. Na verscheidene jaren was het landgoed grotendeels ontbost. Tegenwoordig is daar niet veel meer van te zien doordat het bos op het 600 hectare grote landgoed zich weer hersteld heeft en Wilhelm in zijn tijd ook zelf voor nieuwe aanplant zorgde.
Na het overlijden van Wilhelm II werd zijn stoffelijk overschot naar de kapel op het terrein gebracht. In 1942 werd het in een net gebouwd mausoleum gelegd. Daar ligt het nog steeds. Wilhelm heeft bepaald dat hij pas naar Duitsland terug wil als dat land een monarchie wordt.
Na de 2e wereldoorlog kwam huis Doorn in handen van de Nederlandse Staat. Het werd al vrij snel ingericht als museum. Dat is het nu nog steeds. Zie https://www.huisdoorn.nl/nl/ voor alle bezoekersinformatie.
In 1997 is Huis Doorn een rijksmonument geworden.
Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik de andere pixels van mijn bezoek.
Groetjes Kuh Wak