De synagoge van Nijmegen # 9.59 van 365

Deze synaogoe staat in een smalle straat (de Nonnenstraat) in het centrum van Nijmegen. Al in de 14e eeuw woonden er veel Joden in de stad. De pestepidemie  maakte daar een eind aan. In de 17e eeuw kwam er weer een grote Joodse gemeenschap. Die gebruikte eerst een woonhuis en toen een herberg als synagoge.

De synagoge waar ik mee op de pixel sta, is in 1756 gebouwd en in gebruik genomen. Er kwam ook een school en een badhuis bij de synagoge. De synagoe is de op 1 na oudste van Nederland.

Begin 1900 werd de synagoge te klein en werd het verkocht. Er werd een nieuwe synagoge in gebruik genomen.

Na de 2e wereldoorlog was die veels te groot voor de overgebleven Joden… Van de ruim 500 Joden werd het grootste deel vermoord. Ongeveer 50 onderduikers en een paar mensen uit de concentratiekampen overleefden de oorlog.

De grote synagoge werd verkocht en de Joodse gemeenschap ging gebruik maken van de oude Joodse school voor hun diensten.

Aan het eind van de 20e eeuw waren er weer voldoende Joden in Nijmegen om voor het symbolische bedrag van 1 euro de oude synagoge aan de Nonnenstraat weer terug te kopen van de gemeente Nijmegen. Die laatste had het pand,  dat zwaar beschadigd was na de bombardementen in de 2e wereldoorlog, in de jaren 70 laten restaureren. Daarna is het een rijksmonument geworden.

De stichting Synagoge Nijmegen is de eigenaar van de synagoge.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik mijn andere pixels van de synagoge.

Groetjes Kuh Wak




2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.