Bisschop Hamer # 9.58 van 365
Dit zeer grote beeld staat sinds 1902 bij het Keizer Karelplein in Nijmegen. Het stelt bisschop Ferdindan Hamer voor. Die leefde van 1840 tot 1900. Hij werd geboren in Nijmegen en hij is vermoord in China.
Bisschop Hamer had samen met een aantal collega’s een missiepost in China. Nationalisten uit China waren hier echter fel op tegen en ze hebben de missiepost op een gegeven moment aangevallen. Bisschop Hamer zag dit “aankomen” en heeft zijn collegamissionarissen weggestuurd van de post. Die wilden blijven om de Chinese christenen te beschermen. Bisschop Hamer wilde zijn missionarissen echter in veiligheid brengen en beval ze om de post te verlaten. Omdat hij bisschop was, moesten de missionarissen wel gehoorzamen. Ze overleefden de aanval op de missiepost allemaal. Bisschop Hamer niet.
Dit alles was onderdeel van de Bokseropstand die duurde van 1899 tot 1901. Een groep nationalisten streden tegen buitenlanders in het algemeen en zendelingen in het bijzonder. Ze maakten daarbij gebruik van hun vuisten en diverse Chinese vechttechnieken. In totaal stierven er tijdens de opstand ruim 500 buitenlanders. Daarnaast werden er duizenden Chinese christenen vermoord. Onder aanvoering van Groot-Brittannië en Duitsland vormden 8 landen uiteindelijk een 50.000 man sterke troepenmacht die een einde maakte aan de Bokseropstand.
Het standbeeld is ontworpen door beeldhouwer Bart van Hove (1850–1914) en gemaakt door bouwmeester Jan Springer (1850–1915). Het beeld staat vlakbij het geboortehuis van bisschop Hamer. Het bronzen beeld is 2,9 meter hoog. De natuurstenen sokkel is 4 meter hoog.
Op de voorzijde van het monument is een palmtak aangebracht, het symbool voor martelaren. Ook het wapen van bisschop Hamer is daar afgebeeld. Ook staat er een tekst op de sokkel. Die is te lezen op www.facebook.com/eendkuhwak, daar staan ook mijn andere pixels.
Het beeld is (naar goed Nijmeegs gebruik) een rijksmonument. Dat gebeurde in 2002.
In 2015 heeft het beeld een opknapbeurt gekregen.
Op https://www.chinamissiebisschophamer.nl/ is meer te lezen over de zending van bisschop Hamer.
Groetjes Kuh Wak