Latijnse school # 9.51 van 365

Op het plein bij de Sint Stevenskerk ,waar ik gisteren over vertelde, staat dit grote statige gebouw met prachtige luiken en heel veel beelden bij de ramen. Die beelden stellen de apostelen van Jezus voor.

Het gebouw is omstreeks 1544-1545  gebouwd naar een ontwerp van de architect Herman van Heerengrave. Hij bouwde als stadsbouwmeester ook het oude stadhuis van Nijmegen. Dat laat ik u in de toekomst nog zien.

Het pand waar ik mee op de pixel sta, is gebruikt als Latijnse school. Dat was onderwijs voor jongens wiens toekomst op de universiteit of in een godsdienstige functie lag. De jongens moesten bovendien uit de midden- of hogere maatschappelijke klasse komen. De scholen waren nauw verbonden met de kerk. Het onderwijs werd grotendeels in het Latijn gegeven. Dat was tevens het belangrijkste vak, de rest was bijzaak.

In de 16e eeuw werd er ook Grieks gegeven aan de Latijnse school. Ook werd in die tijd de invloed van de kerk op de school sterk verminderd. Als jongens met hun studies begonnen waren ze 9 jaar oud. Het klassikale systeem kende vier klassen die een half jaar duurden, gevolgd door een afsluitend leerjaar. Een jongen bleef net zolang in de klas tot alle stof beheerst werd. Voor veel ouders was het immers ook een prestigekwestie als je kind op de Latijnse school zat.

In de 18e eeuw kwam de Franse school steeds meer voor. Daar werd uiteraard Frans gegeven, maar ook meer praktische vakken als boekhouden. Daar had je in het dagelijks leven wat aan. Dit was het begin van het gymnasium. er werd nog veel Latijns gegeven, maar er waren ook andere vakken bij zoals wiskune, natuurkunde en biologie.

In Nijmegen werd de Latijnse school in 1842 omgevormd tot een gymnasium. Die school zit allang in een ander (groter en moderner) gebouw. In de oude school hebben daarna diverse instellingen gezeten.

In 1965 is het gebouw gerestaureerd. Sindsdien zit er een stedenbouwkundig adviesbureau in.

In 2016 zijn de apostelbeelden opnieuw gehakt. Wel naar een voorbeeld van de oude beelden. Dit werk is grotendeels door een robot gedaan. alleen het fijnere afwerken is door een mens gedaan.

Uiteraard is dit pand in Nijmegen een rijksmonument. Dat is in 1973 geregeld.

Groetjes Kuh Wak




1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.