Huize st. Liduïna in Warmond #9.22 van 365

Warmond heeft veel monumentale panden met een verwijzing naar de vroegere christelijke geschiedenis van het gebied.

In 1929 werd in opdracht van de Warmondse pastoor A.J. Oudejans een bejaardencentrum voor rooms-katholieke ouderen gebouwd in Warmond. De architecten van der Laan hebben het toenmalige gebouw ontworpen. Het kwam te staan vlak bij de katholieke kerk en het seminarie van Warmond. De verzorging in het huis werd gedaan door  de zusters Franciscanessen, oftewel nonnen. Het huis werd naar de heilige Liduïna genoemd. Zij leefde omstreeks 1400 en ze was de beschermheilige voor de chronisch zieken. Zelf was ze vanaf haar 15e verlamd.

Tot 1974 was de invloed van de kerk groot in het bejaardencentrum. Daarna kwam er een stichting die los stond van de kerk. Voortaan was iedere oudere welkom als bewoner van het tehuis. In 1976 verkocht de katholieke kerk van Warmond  het bejaardencentrum aan die stichting.

Uiteindelijk kwam het pand in 2015  leeg te staan. De aanwezige ouderen werden elders ondergebracht. De doodsteek voor het huis waren de kabinetsmaatregelen om ouderen langer thuis te laten wonen in plaats van in een zorginstelling.

In 2018 is het pand verkocht aan een projectontwikkelaar. Die heeft het gedurende 3 jaar laten verbouwen tot wat het nu is, een gasthuis voor mensen met dementie. Daar kunt u meer over lezen op https://hetgastenhuis.nl/vestiging/warmond/ Daar staan ook foto’s van de binnenkant van het gebouw.

Het pand heeft geen monumentale status.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van dit huis.

Groetjes Kuh Wak




2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.