IJskelder het Laar in Ommen # 9.2 van 365

Tegenwoordig hebben we de luxe van het hebben van veel huishoudelijke apparatuur. 1 van de belangrijkste is daarbij wel de koelkast of nog kouder, de ijskast Vroeger had men dit allemaal niet in huis. Toch moest er eten bewaard worden.

Dat gebeurde met behulp van een ijskelder. Daar werd in de winter natuurijs van vijvers ed in opgeslagen. Omdat de ijskelder deels onder de grond was uitgegraven, bleef het ijs soms wel tot in de zomer goed. De keukenmedewerkers konde zo elke dag wat ijs uit de ijskelder halen om het eten te kunnen koelen en hierdoor langer houdbaar te maken. Het ijs kon ook gebruikt worden op doktersadvies om verstuikingen en ontsekingen te koelen. eigenaren van ijskelders moesten hun ijs gratis ter beschikking stellen als een dokter om ijs vroeg.

De meeste ijskelders zijn in de 17e ,18e en 19e eeuw gebouwd en ze horen doorgaans bij landgoederen. Iedere landgoedeigenaar mocht zelf weten hoe de ijskelder eruit moest zien. Bouwtekeningen waren er niet en de bouwers bouwden meestal op gevoel. Uiteraard stortte er wel eens een ijskelder in. De meeste ijskelders die er nu nog zijn zullen in de 19e eeuw gebouwd zijn.

In het westen van het land werd er ijs bewaard in kelders van huizen. In het oosten werden de ijskelders in de grond gegraven en aan 3 kanten omgeven door grond. De deur zit altijd aan de noordkant. De meeste kelders staan in een boomrijk gebied. Zo kon de zon zoveel mogelijk tegen gehouden worden. Ook staan de meeste ijskelders hoog. Dit om te zorgen dat het grondwater niet bij het ijs kon komen. Vaak was er een vijver bij de ijskelder gegraven.

Heel soms was er geen ijs in de winter, dan werd er sneeuw in de kelders opgeslagen.

In de gemeente Ommen zijn nog 4 ijskelders. Ik ben op de pixel geaan met ijskelder Het Laar. Deze hoort bij lnadgoed Het Laar. Het landhuis laat ik u morgen zien.

IJskelder Het Laar is een rijksmonument.

Momenteel wonen er vleermuizen in de ijskelder.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van deze ijskelder.

Groetjes Kuh Wak




3

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

3

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.