Huize Weipoort # 8.209 van 365

U kunt vast wel raden dat dit vroeger een klooster is geweest. Wat het nu is, volgt aan het eind van het verhaal.

Het klooster staat aan de rand van Leiden, vlakbij het park Cronesteyn. Het is in 1926 gebouwd voor de kloosterorde der Kruisheren. Zij hadden al 2 kloosters in Brabant. Het nieuwe klooster werd Mater Dolorosa genoemd en het is ontworpen en gebouwd door een plaatselijk aannemersbedrijf. Pas bij een verbouwing in 1942 werd een architect betrokken. De kloosterorde is tot in de jaren 60 actief geweest. Daarna moesten ze door geldgebrek het klooster verkopen. Op het terrein staat overigens nog de oude kapel.

Mater Dolorosa is niemand minder dan Moeder Maria.

Er volgde een verbouwing en in 1968 kwam er een instelling voor de geestelijke gezondheidszorg in het gebouw. Er woonden toen 95 verstandelijk gehandicapten op het complex van 1,5 hectare groot. In deze tijd kreeg het klooster de naam Huize Weipoort. Deze zorginstelling vertrok in 1983 naar een ander pand in de omgeving.

Vanaf 1984 is het gebouw in handen van de stichting Leidse Studentenhuisvesting. Er kunnen 96 studenten wonen. Zie https://www.duwo.nl/over-duwo/onze-gebouwen/overzicht-gebouwen/complexinformatie/item/6506

Tot mijn grote verbazing heeft het gebouw geen monumentale status.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik  nog wat pixels van dit mooie gebouw.

Groetjes Kuh Wak




3

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

3

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.