De watertoren van Leiden # 8.207 van 365

Zoals u weet, spaar ik watertorens. Deze in Leiden hoort daar vanaf nu ook bij.

De watertoren staat bij de Wilhelminabrug over het Rijn-Schiekanaal.

De watertoren is in 1908 gebouwd naar een ontwerp van de architect van Manen. Vanwege de bevolkingsgroei had Leiden een eigen watertoren nodig om iedereen van schoon drinkwater te kunnen voorzien. Tot 1908 kreeg Leiden water van het nabij gelegen Katwijk.

De watertoren van leiden was de eerste watertoren met een skelet van gewapend beton. Dat is ter plekke gegoten. De toren is opgebouwd uit 12 grote betonnen palen (het skelet dus) waartussen de muren gemaakt werden. De toren heeft een hoogte van 29,5 meter en heeft een waterreservoir van 1200 m3. In 1993 werd de watertoren buiten gebruik genomen.

Sinds 2000 is de watertoren een rijksmonument.

In december 2010 heeft de gemeente de watertoren verkocht. De nieuwe eigenaar heeft in maart 2013 vergunning gekregen voor een intensieve verbouwing. Op het dak wordt een 12-kantige woning gerealiseerd. In de waterbak worden twee verdiepingen gerealiseerd voor slapen en werken. Door middel van het maken van openingen in de betonnen waterbak en buitenschil kan daglicht toetreden. In het smalle deel (hals) van de toren worden 5 verdiepingen gerealiseerd voor B&B. Wat er van deze plannen terecht is gekomen, is mij niet duidelijk. Ik zag zeker geen Bed and breakfast. Er was wel een intercom en brievenbus. Volgens diverse sites zit er 1 woning in de toren emt een woonoppervlak van ruim 800 m2. De verkoopwaarde van de watertorenwoning wordt geschat op meer dan 1 miljoen euro.

Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik meer pixels van deze mooie watertoren.

Groetjes Kuh Wak




1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.