De Furie in Maassluis #8.34 van 365

De scheepvaart (en visserij)  is voor Maassluis zeer belangrijk geweest. Dat komt omdat Maassluis aan de Nieuwe Waterweg (tussen Rotterdam en de Noordzee) ligt. Daarom heeft Maassluis ook 2 musea die hier aandacht aan besteden, namelijk het Museum Maassluis en het Nationaal Sleepvaartmuseum. Ik moet beide musea nog een bezoek brengen als ze weer toegankelijk zijn. Het onderwerp van vandaag is een onderdeel van het laatste museum.

De Furie is zeelseepboot die op stoom werkt(e). Het is in 1916 gebouwd door een scheepswerf in Groningen. In 1918 is het verkocht aan Zweden en daar is het gebruikt voor het verslepen van hout over de Het was in de Finse en Zweedse houtindustie gebruikelijk om de gekapte bomen in de rivier te gooien en door de stroom mee te laten voeren naar de monding van de rivier. Daar werden ze gebundeld in grote vlotten, soms tot 400 meter lengte. De maximale hoeveelheid hout die door de Furie kon worden gesleept was rond de 9000 kubieke meters. In de jaren 60 werden de boten vervangen door vrachtauto’s en werd de Furie werkeloos. Het schip bleef wel bij de schipper, maar nu als priveboot.

In 1976 kocht de AVRO het schip om te gaan gebruiken voor de verfilming van het boek Hollands Glorie van Jan de Hartog. Na de opnames werd de Furie verkocht aan een sloopbedrijf. Gelukkig is dat voorkomen door de Stichting Hollands Glorie. Zij waren snel opgericht om de Furie te behouden voor ons land. In 1978 kwam de Furie in Maassluis aan. Daarna volgde een restauratie die haar weer vaarvaardig maakte.

Acteur Hugo Metsers, die de hoofdrol speelde in Hollands Glorie heeft de officiéle openingshandeling verricht.

De Furie is ruim 30 meter lang en meet op het breedste punt 6 meter.  De diepgang is 3 meter en ze weegt ruim 150 ton.

Normaal gesproken is de Furie te bezichtigen op zaterdag van 10.00-17.00 uur en op de woensdag van 14.00-17.00 uur.
De entreeprijs is € 3,- per persoon. Deze inkomsten worden gebruikt voor het onderhoud van de boot.

De Furie heeft geen monumentale status. En dat is best jammer.

In 2016 is de boot door Sinterklaas gebruikt bij zijn Nationale intocht in ons land.

Op https://furie.nl/  kunt u veel meer lezen over de Furie. Er staan ook leuke verhalen op die zijn geschreven door de vrijwilligers die de Furie varende houden.

Groetjes Kuh Wak




1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.