Park Sonsbeek in Arnhem # 7.270 van 365
Dit mooie park ligt in Arnhem-noord en het is gratis te bezoeken. Vanaf het station Arnhem CS loop je er in 5 minuten naartoe. Vanwege de grootte van het park heb ik nog maar 1/4 bezocht. Park Zuypendaal en de Gulden Bodem heb ik nog helemaal niet bekeken en ook van Sonsbeek zelf heb ik de helft nog niet gehad. De komende tijd laat ik u wat mooie dingen zien die in Park Sonsbeek zijn te vinden. Vandaag gaat mijn verhaal over het park zelf. Het park is een beschermd stadsgezicht.
Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog een aantal pixels van het park.
Sonsbeek zelf is 67 ha groot en grenst in het noorden aan de parken zijpendaal en Gulden Bodem. Samen zijn ze zo’n 200 ha groot. De naam Sonsbeek komt van de Sintjansbeek die door het park stroomt. De beek ontspringt in park Zijpendaal en stroomt via het centrum van Arnhem naar de Rijn. De Sintjansbeek wordt ook wel Sonsbeek genoemd. De beek bestaat al heel lang, wrs was er al 700 jaar voor Christus bewoning langs deze beek. Die bewoning is later de stad Arnhem geworden. De beek ga drinkwater en er werden ook meerdere watermolens mee aangedreven. Die maalden dan graan of werden gebruikt bij het maken van papier of in een wasserij. Tot ongeveer 1836 stroomt de Sint-Jansbeek geheel open door de stad, maar door alle bedrijvigheid is het water erg vies. Daarnaast werd er van alles en nog wat in het water gedumpt.
In de 18e eeuw werd de beek steeds minder belangrijk voor Arnhem door de komst van stoommachines. Het deel van de beek dat door het centrum van Arnhem liep werd overdekt door er huizen en wegen overheen te bouwen. Inmiddels is de beek daar weer deels bovengronds gehaald. Dat ga ik later voor u bekijken.
Park Sonsbeek is zeer heuvelachtig en het bevat het een grote diversiteit aan bomen en planten. Er zijn ook veel vijvers, fonteinen, 2 watervallen, een hertenkamp, horeca, een ijskelder, een landhuis, watermolens, een watermuseum, grasvelden en heel veel wandelpaden.
Baron de Smeth (kamerheer van Willem I) kocht in 1806 een aantal kleinere landgoederen en voegde dat samen tot Sonsbeek. In 1821 verkocht hij het aan baron van Heeckeren. Die moest wegens geldproblemen delen van het landgoed verkopen, daar zijn nu drie wijken van Arnhem op gebouwd. In 1899 werd een groot deel van het park eigendom van de gemeente Arnhem en het werd openbaar toegankelijk.
Groetjes Kuh Wak