De Ludgertuin in Vierakker # 7.184 van 365
Vierakker is een onderdeel van de gemeente Bronckhorst. Die gemeente ligt onder Zutphen ten oosten van de rivier de IJssel. In vierakker wonen ongeveer 200 mensen. Het dorp kent echter een lange geschiedenis. Al in de ijzertijd ((800-12 voor Chr.) was het gebied bewoond. Later werd er een dorp gevormd rond een grote boerderij/landhuis dat Vieracker heette. In Vierakker staat sinds het einde van de 19e eeuw een grote kerk. Uiteraard ga ik daar later meer over vertellen. Bij die kerk is de Ludgertuin en daar ga ik nu over vertellen.
De tuin is vernoemd naar Ludger. Die werd in 724 in Zuilen ( Utrecht) geboren. Bij leven was hij een missionaris, oftewel een verspreider van het Christelijke geloof. Dat wa sin die tijd niet makkelijk om te doen. Veel mensen geloofden in de divere natuurreligies en zijn voorganger Bonifatius was het niet gelukt om Noord-Nederland christelijk te laten worden. Dat lukte Ludger wel. Daarna mocht hij hetzelfde met het gebied rond Zutphen gaan doen. Ook daar was hij succesvol. Ludger overleed in 809.
Hij is heilig verklaard vanwege zijn goede missionariswerk en omdat hij een blinde weer heeft laten zien na een handoplegging en gebed. De naamdag van Ludger is 26 maart. Toch is Ludger onbekend bij veel mensen. alle reden voor het krijgen van een eigen tuin bij de mooiste kerk van Nederland. Die tuin is sinds 26 maart 2017 geopend en is gratis toegankelijk.
In de Ludgertuin staat een beeld van L:udger. Met 2 ganzen daarnaast. Zij verwijzen naar het volgende verhaal: Op een zeker moment had de streek waar Ludger werkzaam was last van een ganzenplaag. De mensen uit de Achterhoek weten wat er gebeurt met je akkers en velden als je daar een menigte ganzen op krijgt … Ludger kon nu drie dingen doen: hij kon de ganzen laten afmaken, maar dat zou niet erg ecologisch zijn; hij kon de ganzen verdrijven, maar ook dat deed hij niet, althans niet onmiddellijk. Er heerste namelijk ook een grote droogte, en dus wat deed Ludger? Hij beval de ganzen om net zo lang met hun poten op de grond te stampen, tot er water tevoorschijn kwam. En zo geschiedde. Die gans is dus ook van harte welkom, want hij herinnert ons eraan dat met de genade van God ook onze scherpe kanten en onze gebreken in iets goeds kunnen worden getransformeerd.”
Het beeld is gemaakt in 1947 door de nederlandse beeldhouwer Piet Jungblut (1909-1988). Het beeld heeft eerst lange tijd in Hilversum en daarna in Muiderberg gestaan. Tot het daar ook weg moest. Dat hoorde de kerkelijke gemeente in Vierakker en zij hebben veel moeite gedaan om het beeld te kunnen overnemen.
Er staan ook 12 bordjes in de tuin met een korte beschrijving erop van wat Ludger allemaal heeft gedaan in zijn leven.
Op www.facebook.com/eendkuhwak plaats ik nog wat pixels van de kleine tuin.
Groetjes Kuh Wak