Watertoren in Den Helder # 3.292 van 365

Vlak bij het station in Den Helder staat deze watertoren.  Mijn vaste lezers weten dat ik al meerdere watertorens heb gepixeld. Ze zijn mooi vind ik.

Deze watertoren is gebouwd in 1908. De architect is Jan Schotel (1845 – 1912). Hij heeft meerdere watertorens ontworpen. Bijvoorbeeld de torens in Zwolle ( heb ik een verhaal over gemaakt), Gouda, Gorinchem en Geldermalsen.

De toren in Den Helder had een waterreservoir van 400 m3 en is ruim 40 meter hoog. In 1960 is het waterreservoir uitgebreid naar 500 m3 water. De watertoren is in 1950 voorzien van een betonnen laag aan de buitenkant. Gelukkig is dat in 2005 weer ongedaan gemaakt. Toen zijn er in de toren woningen gemaakt.

De toren is al buiten functie sinds eind jaren 80 van de vorige eeuw. Toen werd de toren voor 1 gulden verkocht aan de gemeente. Die wilde er een nieuwe bestemming voor vinden, maar dat was lastig. Onderin de toren heeft een cafe gezeten en in de toren was een tijdje een klimwand. Er dreigde sloop. Gelukkig kwam er een particulier die de toren in 2005 ging renoveren in de oude stijl. Nu staat de toren er weer prima bij. de gemeente heeft bijgedragen in de kosten voor deze renovatie.

In 1856 kreeg Den Helder zijn 1e watertoren ( en daarmee het 1e leidingwaternet). De marine wilde namelijk voldoende schoon water hebben voor haar schepen. deze oude toren stond in het duinengebied bij Den Helder en was de 1e watertoren van Nederland. de oude watertoren was 22 meter hoog. Helaas is deze toren niet behouden gebleven.

Groetjes Kuh Wak




1

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

1

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.