KEMA ( of TenneT) toren in Arnhem # 3.259 van 365

Op het KEMAterrein in Arnhem staat deze opvallende witte toren. Het is het hoogste punt in Arnhem. De toren zelf is 112 meter hoog. Als de mast op de toren meegerekend wordt, meet de toren 149 meter. Ter vergelijking, de hoogste kerktoren in Arnhem is 93 meter hoog.

De toren is in 1969 gebouwd in opdracht van SEP, de samenwerkende electriciteits productiebedrijven. Tussen 1949  en 2000 waren alle energiebedrijven in Nederland aangesloten bij SEP.  Tot de liberalisering van de energiemarkt waren alle energiebedrijven eigendom van gemeenten of provincies. De SEP was eigenlijk 1 groot overkoepelend bedrijf. Door de koppeling van de diverse producerende bedrijven, konden de bedrijven elkaars functie overnemen in geval van een storing. Uiteraard heel erg handig.

In 2000 werd SEP overgenomen door TenneT, netbeheerder van hoogspanningslijnen ( 110kV of hoger) en energietransporteur. TenneT heeft zijn hoofdkantoor op het oude KEMAterrein in Arnhem. Er werken ongeveer 1000 mensen bij TenneT.

De toren wordt gebruikt voor de communicatie tussen de verschillende onderstations van het hoogspanningsnet. Vanuit zo’n onderstation lopen de hoogspanningslijnen verder het land in. U kent vast wel een onderstation bij u in de buurt. Ik zal er een pixel van plaatsen op www.facebook.com/eendkuhwak .

De toren doet ook dienst als zendmast voor verschillende radiozenders en telefoniebedrijven. Denk ook aan het zenden van signalen naar semafoons en het 2G, 3G en 4G netwerk. In het winter is de toren mooi verlicht. Een paartje slechtvalken heeft de toren een aantal jaren gebruikt als nest. En dat vind ik dan weer het leukste weetje van deze best wel mooie toren. Het is mooi dat de natuur de techniek vaak overtreft of in ieder geval gebruikt om er zelf beter van te worden.

Groetjes Kuh Wak




2

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

2

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.