Het gerechtshof in Leeuwarden # 5.187 van 365

Bent u al eens in Leeuwarden geweest? Ik was er nog nooit geweest en ik was best wel aangenaam verrast. Leeuwarden heeft een mooi centrum en ik heb daar nog maar heel weinig van gezien. Ik ga nog eens terug.

Vandaag laat ik u het gerechtshof zien. Dat staat in het stadscentrum tegenover het Fries Museum. Op www.facebook.com/eendkuhwak plaatst ik meer pixels van het gerechtshof. Het is een mooi gebouw.

Tot 2013 werkte het gerechtshof voor de 3 noordelijke provincies. Na een fusie met het gerechtshof in Arnhem, bestrijkt het gerechtshof nu ongeveer de helft van Nederland. Het gebouw is in 1851 onder leiding van de architect Thomas Romein ( 1811 – 1881). Hij was sinds 1843 de stadsarchitect van Leeuwarden. In de 19e en 2oe eeuw is het gebouw naar achteren uitgebreid. In 2017is een deel van het gebouw weer gesloopt. Met dat sloopmateriaal is een bioscoop gebouwd. Sinds 1995 hebben veel medewerkers van justitie hun werkkamer in een ander  nieuw en veel minder mooi gebouw.

Het oude paleis van Justitie is sinds 1967 een rijksmonument.

Groetjes Kuh Wak




0

Vind je dit een leuk bericht? Geef een hartje!

0

Dit vind je misschien ook leuk

Laat een reactie achter

Wij gebruiken deze gegevens alleen om eventueel te kunnen reageren op je reactie of vraag, niet voor commerciële doeleinden zoals advertenties. De gegevens worden maximaal 6 maanden bewaard. Jouw e-mailadres zal niet gepubliceerd worden.